7 Kasım 2014 tarihinde duyurulmuş ve dünya çapında 24 Mayıs 2016 tarihinde çıkış yapan, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen çok oyunculu fps oyunu olan Overwatch inceleme yazısı ile karşınızdayız. Öncelikle bu incelemeyi yapmamızdaki payı çok büyük olan sponsorumuz, Web Kapısı’na teşekkürlerimizi iletiyorum.
Oyunun normalde Game of the Year Edition, yani yılın oyunu sürümü yaklaşık olarak 300₺ tekabül ediyor. Fakat ucuz oyunun adresi olan Web Kapısı’nda oyun şuan 140₺ gibi bir fiyat etiketine sahip. Evet, oyunun CD keyini, yarı fiyatına Web Kapısı’ndan satın alabilirsiniz.
Oyunu daha uzuca nereden bulabileceğinizden de bahsettiğimize göre incelemeye yavaştan geçelim. Öncelikle Blizzard’ın ne kadar değerli ve önemli bir firma olduğundan bahsederek başlamak istiyorum incelemeye. Çoğu kişiye göre şuanda sektörüne en büyük isimleri Ubisoft veya Activision olarak görülüyor. Fakat bunun bir gerçek olmadığı açıkça ortada. Ubisoft’un çıkardığı oyunlara lafımız yok tabii. Zira Blizzard ne zaman bir oyunu piyasaya sürse, bekletse bile kaliteli yapıyor. O beklentini karşılığını çokça veriyor. Warcraft, StarCraft, Diablo gibi efsane niteliğindeki oyunların hepsinin arkasında yatan Blizzard, Overwatch oyununda da kalitesini ortaya koymuş.
Overwatch öyle özgür, öyle hızlı bir oyun ki, oynarken vaktin nasıl geçtiğine dair hiçbir fikriniz olmuyor. Buna emin olabilirsiniz. Oyunda ışınlanma, uçma, roket atma, zamanı geri alma, stratejik savunma yapılandırabilme, düşmanlarınızı katılaştırabilme ve halkı parçalamak için devasa bir hayalet ejderhayı dahi çağırabilirsiniz. Sınır yok!
Tüm bunları aynı maçta hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Overwatch , aldatıcı bir miktar derinliğe sahip şaşırtıcı derecede erişilebilir bir taktiksel ve takım odaklı çok oyunculu bir fps oyunu. Geliştiriciler takım tabanlı oyunlar yapmak için yola çıktıklarında Overwatch, elde etmeyi umdukları şeydir.
Bolca insan Overwatch’ı Valve’in Team Fortress 2’ye veya League of Legends ve Dota 2 gibi çok oyunculu çevrimiçi savaş arena oyunlarına benzettiler. Orijinal Xbox ve PlayStation 2 dönemlerinde Battlefield, Brink ve hatta Castle Wolfenstein’a geri dönmeden önce gelen fps oyunlarına benzetenler de tabikide oldu. Fakat bu benzetilen oyunların hepsini bir arada toparlayarak ortaya çıkan efsanevi bir yapım olarak görüyorum ben Overwatch’ı.
Sınıflar ve roller online oyun oyuncularına aşinadır, ancak karakterlerin oynamasını oldukça eğlenceli kılan şey ise hareketlerin çeşitliliği. Birincil karakterleri sadece öldürmek için ya da sadece tank oynamak için olan, ancak her birinin diğerlerinden çok farklı yetenekleri, kullanımları, güçlü ve zayıf yönleri olan birkaç karakter vardır. Winston olarak oynayan, oyuna sıçrayan bilim adamı olan goril, oyuncuların koruyucu bariyerinin arkasına saklanmasına izin veren kalkan taşıyan çekiç-sallanan şövalye Reinhardt’ı oynamaktan çok farklı. Her ikisi de teknik olarak tanklar olsa da, oynanış yapıları gerçekten çok farklı.
Overwatch, stratejinizi ayarlamak ve taktiklerinizi orta-boy değiştirmek için temelde karakterleri anında değiştirmenizi sağlar. Her maçtaki birincil hedefiniz, diğer atıcıların çoğu fps oyununda olduğu gibi ortadan kaldırılması değil, aynı zamanda, hedefe özel hedefleri yakalamak ya da savunmak, ya da sadece saldıran takımın yanında durduğunda ilerleyen hareketli bir “yük” ü ifade etmektir.
Takım çalışması zafer için şarttır. Piyasadaki diğer birçok fps oyunun aksine Overwatch’da “yalnız bir kurt” olmanın gerçek hiçbir faydası yok . Takım arkadaşlarınızı iyileştirmek ya da onları kalkanlarla korumak, muhalefeti ele geçirmek kadar önemlidir. Kompozisyonlarına dikkat eden, tamamlayıcı karakterler seçen ve birlikte çalışan takımlar, Call of Duty’de yalnız başına giden oyuncularla dolu takımları her zaman yener.
Bu, Blizzard’ın istediği gibi ve Overwatch’ı böyle bir patlamanın yapmasını sağlayan şey. Diğer insanlar – özellikle yanınızda getirdiğiniz arkadaşlar ve sizinle çalışmak için güvenebileceğiniz arkadaşlar – Blizzard’ın yarattığı özenle hazırlanmış, neredeyse mükemmel bir şekilde birbirine kenetlenen parçaları dolduran motorlardır.