Yepyeni bir inceleme, yepyeni bir SADES ürünü incelemesiyle daha karşınızdayız. Bu yazımızda SADES’in benim kanaatimce en iyi farelerinden birini detaylı olarak inceleyeceğiz: SADES Revolver! Açıkça söylemem gerekirse, marka ve model vermeksizin 450₺ ve 560₺’lik farelerimin olmasına rağmen güncel olarak kullanacağım fare SADES Revolver olacak. Açıkçası SADES’in bu faresinin beni bu kadar etkileyeceği aklımın ucundan geçmezdi. Sadece 1 hafta kullandım ve fare beni adeta kendine bağımlı etti. Şık tasarımı, tam 10 farklı renk ayarı -evet yanlış okumadınız, farede 10 adet birbirinden farklı renk ayarı bulunuyor- ve ayarlanabilir 9 makro tuşu ile adeta fare benim vazgeçilmezim oldu. Üstelik fiyatı da oldukça ucuz. Sadece 172₺’ye sahip olabileceğiniz bu fare, bırakın bu fiyat segmentini; 300₺’ye kadarki farelerin neredeyse hepsinden iyi.
Eğer bir fare almak istiyorsanız ve bu fareden gerçekten çok çok yüksek bir performans ve DPI ummuyorsanız -ki fare 10 bin DPI- kesinlikle önerdiğim fare SADES Revolver. Hem ele oturması, hem yazılımın zenginliği hem de şıklığıyla öne çıkan bu fareyi gelin birlikte yakından inceleyelim. İncelemeye geçmeden önce ise eğer SADES hakkında bir bilginiz veya fikriniz yoksa sizleri SADES’in resmi web sitesine şöyle alalım.
Tasarım
Sades Revolver faremizin ilk olarak tasarımını ele alacak olursak, gerçekten çok şık bir fare olduğunu söyleyebilirim. RGB aydınlatmaya sahip olan bu oyuncu faresi, SADES’in bence en iyi farelerinden biri. Siyah renkteki bu fare, 128mm / 5.04 inç uzunluğunda ve 64mm / 2,52 inç genişliğinde.
Oyuncu faresinin kutusu da fare ile aynı renkte. Kutu renk olarak mavi ve siyah ağırlıklı. Farenin kutusu ayrıca diğer fare kutularından biraz daha farklı olarak üste doğru açılıyor. Kutuyu üste doğru açtığımızda ise kutu içinde faremiz ve bize doğru bakan yüzde farenin çeşitli fonksiyonları numaralandırılarak bizlere gösteriliyor.
105 gram ağırlığındaki fare oldukça şık duruyor. Yazılımıyla birlikte temel olarak 10 farklı ışıklandırma seçeneği bulunan fare, RGB’nin dibine vurmuş. Birbirinden farklı ve renkli bu ışıklandırma modları fareyi bir tık öteye taşıyor.
Farenin kablosundan bahsedecek olursak, USB ucu yani giriş fişi altın kaplama. Kablo da öyle dandik bir kablo havası vermiyor, aksine Asus ROG Strix Evolve kablosu ile eşdeğer. Yani oldukça kaliteli.
Farenin sağında ve solunda 2’şer tane olmak üzere toplamda farede 8 adet tuş bulunuyor. 8 tuşun yanı sıra makro atayabileceğiniz tam 9 adet tuş mevcut farede. Her yere istediğiniz işlevi atayabiliyorsunuz. Bu harika bir şey!
Performans
Farenin performansından bahsedecek olursak, fare performans konusunda Asus ROG Strix Evolve faresi ile neredeyse aynı. PMW 3325 sensörü ile güçlendirilmiş SADES Revolver, CS:GO, League of Legends gibi oyunlarda oldukça rahat bir kullanım sundu bana.
20 G maksimum hızlanmaya sahip olan farenin maksimum hız değeri ise 100 in / s. Ayrıca farenin rapor hızı ise 125/250/500/1000 Hz (Varsayılan Değer: 500 Hz).
Teknik Özellikler
Mouse Uzunluğu | 128 mm / 5.04 inç |
---|---|
Mouse Genişliği | 64 mm / 2,52 inç |
Mouse Yüksekliği | 38 mm / 1,50 inç |
Kablo Uzunluğu | Yaklaşık. 1,8 m / 5,93 ft |
Giriş Fişi | Altın Kaplama USB Fişi |
Dahili Bellek | 32k dahili bellek |
Sensör Adı | PMW 3325 |
Sensör Tipi | Optik |
Footpad Ömrü | 500 km |
Ağırlık | 105 g / 0,23 lb |
Kutu Ölçüsü | 130 * 47 * 204 mm / 5.12 * 1.85 * 8.03 inç |
Düğme Sayısı | 9 |
Renk | Siyah |
RGB | Mevcut |
Kablo Durumu | Kablolu |
İşletim Sistemi | W7, W8, W10 |
Yazılım
Bu şık faremizin yazılımına geçmeden önce, farenin yazılımını nereden indirebileceğinizden bahsedelim. Sades Revolver’ın yazılımını Sades’in kendi internet sitesinden indirebilirsiniz. Veya direkt olarak buraya tıklayarak indirmeyi başlatabilirsiniz.
Anladığım kadarıyla SADES, her bir donanım için sizlere ayrı bir yazılım sunuyor. Bu yazılımımızın ismi fare ismi ile aynı: Sades Revolver. Yazılımda Türkçe dil seçeneği mevcut. Türkçe dil seçeneği ile yazılımı kurabilirsiniz.
Yazılımın sağ tarafında DPI ayarları, ışık ayarları, fare parametresi ayarı ve dönüş oranı ayarı gibi ayarlar bulunmakta. En ilgi çekici nokta ise DPI ayarlarında, 6 farklı DPI ayarının hepsine farklı bir renk atayabiliyorsunuz ve farede bulunan SADES logosu bu renge bürünüyor. Bu gerçekten çok güzel bir şey. Bunlardan detaylıca bahsedeceğiz ama öncesinde birde sol tarafta neler bulunuyor buna bakalım.
Yazılımımızın sol tarafında ise sağ ve sol tıka kadar farede bulunan 9 tuşun da işlevini ayarlayabiliyorsunuz. Bu ayarların en üstünde sağ ve sol el olmak üzere 2 seçenek mevcut. Hangi elinizi kullanıyorsanız farenizi o ele göre ayarlayabilirsiniz. Ek olarak bu ayarların altında da makro yöneticisi ve profil bulunuyor. Bu profil kısmından her ayarınız için bir profil belirleyebilir ve birden fazla ayar seçeneğine tek tıkla ulaşabilirsiniz.
Genel olarak yazılımda neler bulunduğuna değindik. Gelin şimdi de bu kısımları teker teker detaylıca inceleyelim.
Sağ ayar bölümünün ilk ayarı olan DPI çözünürlük ayarı kısmında 6 adet seçenek sınırınız mevcut. Farenin DPI arttırma-azaltma düğmeleri ile bu profiller arası geçiş yaparak DPI’nızı arttırabilir veya azaltabiliyorsunuz. İşte bu profillerde kaç DPI’dan kaç DPI’ya geçeceksiniz bunu ayarlayabiliyorsunuz. Misal fare DPI ayarları 600-1500-2400-3700-5000-10000 şeklinde özgürce ayarlayabilirsiniz. Böylelikle bu DPI ayarlarına tek tıkla geçebilirsiniz. Ek olarak DPI ayarlarının sağ tarafında bir “Renk” seçeneği bulunmakta. Bu renk seçenekleri de oldukça şık bir görünüme sahip olan faremizde bulunan SADES logosunun rengini belirliyor. Yani misal 3700 DPI ayarı yaptınız ve bu DPI ayarının sağında bulunan rengi kırmızı olarak seçtiğinizde faredeki SADES logosu, DPI ayarınızı 3700 olduğu profile getirdiğinizde kırmızı olarak yanacak. Gerçekten bu özelliği oldukça güzel bir özellik olmuş.
DPI çözünürlük ayarlarının ardından ışık ayarlarına geçtiğimizde ise 10 adet farklı ışıklandırma modu görüyoruz. RGB aydınlatmaya sahip olan bu şık farenin fiyatına göre bu mod sayıları oldukça fazla -ki bu da fareyi rakiplerinden üstün kılıyor. Çok farklı türlere sahip olan bu aydınlatmaları tek tek anlatmam oldukça zor. O yüzden her moda ait GIF görüntülerini aşağıda sizler için ekleyeceğiz.
Işık ayarları & Renk seçenekleri
Karışık yayınlayıcı olarak geçen aydınlatma türü benim genellikle kullandığım aydınlatma türü. Bu türde RGB renkler tercihinize göre aşağıdan yukarı veya yukarıdan aşağı olarak geçiş yapıyor. Benim tavsiye ettiğim renk ayarı bu ama tabii renkler ve zevkler tartışılmaz.
Normalde parlak diye geçen ayarda ise tek renk mevcut. Tercihinize göre seçtiğiniz renk tercih ettiğiniz opaklıkta yanacak. Yani sade sevenler için ideal bir renk ayarı.
Solunum ayarı ise seçtiğiniz 7 renk arasında 1-2-3 hızlarında solunum efekti ile geçiş olan bir ayar.
Arka renk seçeneği biraz garip. Yani tam olarak bir tarifi yok ama renkler şerit olarak aşağıdan yukarı & yukarıdan aşağı gidip geliyor.
Neon renk seçeneği ise mevcut renkler arasında seçtiğiniz hıza göre renk değişiminin olduğu bir seçenek.
Renk her zaman parlak seçeneği ise size 8 adet renk sunuyor. Seçtiğiniz 8 adet renk, farede karışık ve sürekli olarak parlak duruyor. Bu da yine ilk renk tercihi olan karmaşık yayınlayıcı seçeneği ile yakın. Tek fark, burada renk değişimi olmuyor, sürekli sabit.
Sinilatör isimli bu renk ayarı biraz fantastik. Polis arabalarının tepe lambaları ile mantığı birebir aynı olan bu seçenekte dilediğiniz 2 rengi seçebiliyorsunuz.
Tek yönlü takipte ise sadece hız ayarı yapabiliyorsunuz.
Renkli dalgalarda da yine tek yönlü takip renk seçeneğindeki gibi sadece hız ayarı yapabiliyorsunuz. Bu renk modu ise biraz gözü yoruyor hızlı modları.
Diğer renk modu ise “Reaksiyon” olarak adlandırılmış. Bu modda ise fareye tıkladığınızda yanıyor sadece. Yani tepki olarak ışık efekti veriyor. Ayarladığınız hıza göre de renkler arasındaki geçiş hızını ayarlıyor.
Bunlar farenin ışık ayarları & renk modlarıydı. Evet, birazcık uzun olmuş olabilir. Bu fiyatta bu kadar renk modunun olması gerçekten bu fareyi rakiplerinin kat kat önüne atıyor. Ayrıca her ışık modunun da kendine has bir havası var. Evet, renk ayarlarından sonra fare parametresi ayarlarına geçecek olursak bu bölümde 3 farklı ayar yapabiliyorsunuz: Fare haraket hızı, roving hızı ve çift tıklama hızı.
Bilmeyenler için roving hızı, farenin ortasında bulunan tekerleği aşağı yukarıya kaydırdığınızda sayfa aşağı yukarı kayar. İşte bu kaydırmanın hızına da roving hızı deniyor.
Fare parametresi ayarlarından sonra dönüş oranı ayarları mevcut. Aslında rapor hızı ayarı olarak geçiyor bu. Tabii yukarıdaki renk & ışık ayarları isimlerinde de anlayacağınız üzere yazılımda birtakım çeviri hataları & eksiklikleri mevcut.
- Rapor Hızı: 125/250/500/1000 Hz (Varsayılan Değer: 500 Hz)
Evet, yazılımın sağ kısmında yer alan tüm ayarları detaylıca inceledik. Şimdi gelelim sol taraftaki ayarlara. Sol tarafta kullandığınız ele göre tek tıkla fare tuşlarını ayarlayabiliyorsunuz. Tabii dilerseniz hemen alttan da kendiniz bunu manuel olarak değiştirebiliyorsunuz. Peki yazılım sizleri ne kadar kısıtlıyor bu tuş atama olayında?
Açıkça söylemem gerekirse daha önce hiçbir yazılımda bu kadar detay ve bu kadar özgür tuş atama opsiyonu görmemiştim. Yazılımın sizlere izin verdiği o kadar farklı işlev var ki. Hepsini tek tek anlatmaya kalkarsam zaten çok uzun olan bu yazılım başlığı binlerce kelimeyi geçecek. O yüzden bir GIF ile tüm işlevleri gösterelim sizlere.
Makro yöneticisi kısmına gelecek olursak, yani ne kadar farklı olabilir ki?
Toplamda bi’ 800 kelimeyi aşkın yazılım başlığında bahsettiğimiz o kadar şey oldu ki. Detaylıca açıklamadığımız oldukça fazla ayar var. Yani, her ne kadar yazılımda çeşitli dil ile ilgili sorunlar mevcut olsa da bu sorunlar düzeltilemeyecek sorunlar değil esasında. Farenin yazılımını gerçekten çok beğendim ve SADES’i gerçekten tebrik etmek isterim bu konuda.]