Mekanik klavyeler, switch alternatifleri ile daha iyi bir yazma ve oyun deneyimi sağladıkları için günümüzde oyuncuların vazgeçilmezi oldu. Düzenli olarak mekanik bir klavye kullanan herkes, rahat, konforlu ve performanslı klavyeleri tercih ediyorlar. Peki sizlerin klavye tercihleri neler ve şu an hangi marka klavyeyi kullanıyorsunuz?
Büyük bir üreticiden mekanik bir klavye satın almak istiyorsanız, genellikle klavyelerin fiyatları cebinizi birazcık yakacaktır. Fakat Logitech G413 ile durum böyle değil. Logitech G413, rekabetçi özelliklere, sağlam bir tasarıma ve mükemmel bir anahtar setine sahip orta seviye bir oyun klavyesidir.
Bu klavye, Karbon (kırmızı aydınlatmalı siyah taban) ve Gümüş (beyaz aydınlatmalı gümüş taban) olmak üzere iki varyasyona sahip. Biz Logitech G413 Carbon ürününü kullandık. Tasarımdaki şıklığı ile bizleri mest eden G413’ü detaylıca inceledik. Her detayına indiğimiz uzun soluklu incelememiz doğrultusunda, güzelde bir puan verdik.
Logitech G413’ün çekici ve sade görüntüsünün yanı sıra en etkileyici yanlarından birisi de, Logitech’in seçkin Romer-G mekanik tuş anahtarlarına sahip olması. Romer-G mekanik tuş anahtarları, profesyonel düzeyde performans, yanıt verme ve dayanıklılık için tasarlanmış. Eğer bu “yanıt verme” olaylarına takıntılı birisiyseniz, Romer-G mekanik tuş anahtarlarından incelememizde detaylı olarak bahsedeceğiz. Haydi, daha fazla uzatmadan detaylı incelemeye geçelim!
Tasarım
Bu klavye ile ilgili en heyecan verici şey ve bizi en etkileyen şey üst düzey his ve tasarım oldu. Siyah ve gümüş kasanın çoğu plastik olsa da, üst kısmı şaşırtıcı derecede keskin kenarlara sahip, alüminyum-magnezyum alaşımından yapılmış. Yani bu da demek oluyor ki, klavyemiz oldukça dayanaklı. Ayrıca, temizliği kolaylaştıran yükseltilmiş tuşlara sahip üst uç panelin ağırlığına, hissine ve modern estetiğine sahip olan G413, yaklaşık iki buçuk kilo ağırlığında. Vallahi biz klavyeyi sürekli olarak kaldırıp oradan buraya taşımadık. Kullanırken de hiçbir türlü kayma gibi olaylar ile karşılaşmadık. Bu ağırlık olayının da yerinde sabit duracak bir klavye için çok da önemli olduğunu düşünmüyoruz.
Klavyenin sağ üst kısmında ise göze çarpmayan bir Logitech logosu bulunuyor. Bu sağ üst kısımda bulunan logonun öbür tarafında, bir USB girişi bulunuyor. Klavyede USB girişleri oldukça pratik ve kullanışlı oluyor. G413 aslında Karbon ve Gümüş olmak üzere iki farklı renkte sunuluyor. Ülkemizde bu iki renk seçeneği de piyasada mevcut. Tek renkli arka aydınlatma, her iki model için de farklılık gösterirken, karbon modelinde kırmızı ledler oldukça şiddetli bir biçimde belirgin. Fakat günümüzde, RGB aydınlatmanın ne kadar popüler olduğunu düşünecek olursak, klavyenin RGB aydınlatmaya sahip olmaması bir eksi olarak görülüyor. Fakat ben böyle düşünmüyorum. Aksine, aydınlatmanın tek seçeneğinin olması, klavyeyi şık kılan en büyük etken olduğu düşüncesindeyim.
Aydınlatmanın tek renkli olması, aydınlatma ile oynamak için pek çok özelleştirme seçeneğinin olmadığı anlamına geliyor, ancak yine de parlaklık ve yanıp sönme efektinin hızını ayarlamak için Logitech Gaming Software’i kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, sürücülerden vazgeçmek istiyorsanız klavye, Fn + F7 tuş kombinasyonu ile beş farklı parlaklık seviyesi arasında geçiş yapmanıza izin verecek fakat ben size en iyi şekilde ayarı sağlayabilmeniz adına Logitech’in Gaming yazılımını kurmanızı öneriyorum.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, tek çeşit aydınlatmaya sahip olan G413, aydınlatma efektleri konusunda da sizi bir hayli kısıtlıyor. Gerçekten statik ve nefes alma etkileri arasında sadece bir seçenek var. HyperX Alloy FPS, sürücüsüz çalışmasına rağmen daha fazla efekt oluşturmayı başarmıştı. Üstelik bu efektler arasında geçiş için ok tuşlarını kullanabiliyordunuz. Bunu düşünecek olursak klavyenin bizleri bu ışıklandırma efektleri konusunda kısıtlaması biraz hayal kırıklığı yaratıyor.
Klavye ayağı arkaya değil, yana doğru çıkıyor ve ilk başta biraz garip gelse de, klavyeyi masaya yukarı veya aşağı doğru bastırırken klavyenin aşağıya hareketini önlüyor. Bu, klavyeyi yatay olarak yeniden konumlandırırken dikkatli olmak isteyeceğiniz anlamına geliyor.
Teknik Özellikler
Marka | Logitech |
---|---|
Switch | Romer-G tuş anahtarı |
Tuş Dizilimi | – |
RGB | Var |
Renk | Karbon & Gümüş |
Kablo Durumu | Kablolu |
Boyut (Boy-Genişlik-Yükseklik) | 132 x 445 x 34mm |
Switch Ömrü | 70 Milyon tuş basımı |
Performans
Sade ve şık tasarımının ardından performans özelliklerine geçecek olursak, G413 Carbon, Logitech’in Omron ile birlikte tasarlanan kendi Romer-G anahtarlarına sahip. Bunlar, Cherry MX Browns hissini yaklaştırmaya çalışan sessiz, dokunmatik anahtarlardır, ancak gerçekten oldukça farklı hissetiriyorlar. Romer-G anahtarlarının ayırt edici özelliklerinden biri, ışığı yüzeye monte edilmiş LED’den odaklamaya yardımcı olan, ışık sızıntısını en aza indiren ve ana göstergelerde daha da fazla aydınlatma sağlayan merkezi bir ışık kılavuzu.
Ayrıca, daha kısa tepki mesafeleriyle – normal Cherry MX anahtarlarındaki 2 mm’ye 1,5 mm’ye karşı – daha hızlı tepki süreleri ve tuşa preslerine teorik olarak yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Tabii ki, bunların hepsi sadece teoride, ve somut bir fark var mı? ~ Tartışılır.
Klavyede özel medya kontrolleri yoktur, ancak ikincil ses ve gezinme işlevleri, Fn tuşu ile birlikte basılı tutarak erişebileceğiniz tuşlar bulunuyor. Ayrıca, oyununuzu bozabilecek yanlışlıkla tuşlara basılmasını önlemek için Windows tuşunun devre dışı bırakıldığı yerleşik bir oyun modu da bu klavyemizde bulunuyor.